Трудности при отпускане

Съпротива при отпускане

В ежедневния живот сме свикнали да плануваме и полагаме усилия за постигане на целите и задачите си. При отпускане е нужно да се освободим от мисловните проекции, усилията и очакванията. Иначе казано напрягането за отпускане не е отпускане.

Страх от загуба на контрол

Свързано е със съпротивата при отпускане. Именно начина, по който чертаем как ще станат нещата ни дава “сигурността”, че сме в контрол над ситуацията и живота си. При отпускане тази тенденция се отмисля и се оставяме на естествените балансиращи механизми на тялото и психиката.

Притеснения от загуба на ефикасност

Страх от това, че при отпускане човек ще стане повече пасивен, мързелив, отстъпващ и ще намали работоспособността и постиженията си. Всъщност е точно обратното – отпускането допринася за пълноценното възстановяване, съответно подхранва продуктивността и реализацията.

Страх от непознаване състоянията на отпускане

Тялото и психиката си имат своите естествени начини за отпускане. Ако човек не е запознат с тях може да му се сторят плашещи. Човек, който не знае какво е ментална (умствена) тишина, например, може да се стъписа, ако преживее състояние на покой без “ум” и да си помисли, че полудява. При нужда потърсете съдействието на квалифициран специалист.

Предишен негативен опит с релаксация

Всеки с негативни предишни преживявания, свързани с релаксация, ще има блокаж към повторно отпускане. Най-честата причина са посещения при съмнителни терапевти, гурута и хора, които злоупотребяват с клиентите си за собствена изгода. Блокажите, задръжките, страхът са преодолими.

Асоциирани негативни преживявания

При отпускане е възможно да изплуват болезнени и травматични спомени. Например, визуализацията на морски плаж може да се асоциира с неприятно слънчево изгаряне като дете. При необходимост потърсете квалифициран специалист за внимателното преодоляване на негативните преживявания по време на отпускане.