Майндфулнес

Съзнателност

“Mindfulness” е английският превод на будистката дума “sati”, която обозначава особен вид съзнателност, чрез която се прекратява страданието и същевременно благоприятства щастието и благополучието.

Майндфулнес е фокусирано внимание в настоящия момент и осъзнаване на всичко, което възниква: мисли, образи, звуци, усещания, емоции, преживявания и т.н.

Не всяко осъзнаване е майндфулнес.

За да говорим за майндфулнес, съзнанието е нужно да бъде освободено от: осъждане, оценки, анализи, мнения, т.е. от мислещия ум, от миналото и от бъдещето. Съзнанието е нужно да е отворено, приемащо, неангажирано, изследващо настоящето с любопитство, без предразсъдъци и без излишно усилие.

Основна цел на майндфулнес е усилване на осъзнатостта.

С майндфулнес човек се научава как: да дава пространство на себе си; да опознава и приема себе си; да се справя с мислите и емоциите си; да пуска обвързаностите и зависимостите си; да преодолява трудностите без напрежение и борба; да отмисля измисленото; да бъде автентичен и съзидателен; да бъде в съзвучие.

Най-прекият път към майндфулнес е майндфулнес медитацията.

Майндфулнес НЕ е: медитация, транс, хипноза, изменено, трансперсонално или трансцендентално състояние на съзнанието.

За майндфулнес НЕ са нужни: предишни опитности, умения за медитация и концентрация, определени вярвания или религиозни убеждения.

Терапевтични подходи базирани на майндфулнес

Последните години майндфулнес навлезе изключително много в психологията и медицината, където се използва за терапия, намаляване на стреса и цялостно повишаване качеството на живот и здраве.

На Запад са разпространени следните психотерапевтични подходи, основани на майндфулнес:

 • Mindfulness-based cognitive therapy (MBCT)
 • Mindfulness-based stress reductions (MBSR)
 • Acceptance and commitment therapy (ACT)
 • Dialectical behavior therapy (DBT)

В майндфулнес всеки не само може да се освободи от напрежението, но и да изживее всяко едно от състоянията на отпускане.

Има различни форми на майндулнес медатация: телесна съзнателност (somatic mindfulness), съзнателно хранене (mindful eating), съзнателно движение (mindful walking), съзнателно шофиране (mindful driving) и други.

Всяка човешка дейност, където не е необходимо активно мислене, може да се използва за усилване на съзнателността, т.е. да я превърнем в майндфулнес медитация. Например – готвене, чистене, къпане, разходка, спорт и други. Когато напреднем с майндфулнес медитацията, може да фокусираме съзнателността и към потока от мисли.

Днес има множество уеб базирани платформи, приложения, видеа, YouTube канали, от където може да научите и практикувате майндфулнес медитация.

Съзнателно дишане – упражнение

Сега ви каня да опитате съзнателно дишане (mindful breathing) от статията на Chris Mace “Mindfulness in psychotherapy: an introduction”, публикувана в научния журнал “Advances in Psychiatric Treatment”.

10 лесни и прости инструкции за съзнателно дишане:

 1. Заеми удобна седнала позиция на стол или на пода в тихо помощение.
 2. Поддържай изправен гръбнак. Очите са затворени.
 3. Насочи вниманието си към усещанията в тялото, свързани с контакта със стола/пода и опората. Нежно изследвай как се усещат.
 4. Наблюдавай всяко движение на корема и гърдите по време на дишане.
 5. Докато дишаш, наблюдавай усещанията от вътрешната страна на корема – при вдишване и издишване, както и между всеки дъх.
 6. Дишай естествено. Не се опитвай да го променяш и контролираш. Просто наблюдавай усещанията при всяко вдишване и издишване.
 7. В момента, в който забележиш, че умът блуждае, нежно върни вниманието върху дишането и усещанията, които създава в корема. Връщай вниманието всеки път, когато умът се разсее. Това усилва осъзнатостта.
 8. Бъди търпелив и отдаден.
 9. След около 15 минути върни вниманието върху цялото тяло и пространството, в което се намира. Нежно изследвай усещанията в цялото тяло.
 10. Отвори очи. Бъди отворен за това, което следва.

Накрая ще завърша с една притча.

Един древен крал свикал всичките си мъдреци и им заръчал да му измислят една единствена мисъл, която както да го утешава в голяма тъга, така и да го успокоява в прекомерна радост. Мъдреците мислили мислили и накрая измислили едно единствено изречение, което гласяло:

И това ще отмине!

Кралят толкова се зарадвал на тази мисъл, че заповядал върху златен пръстен тя да бъде изгравирана, така че където и да отиде винаги да е с него.

За да бъде притчата изцяло в духа на майндфулнес ви питам:

Кое е това, което НЕ отминава?!

Не чакайте отговор от ума, този отговор ще отмине! Това не е въпрос за отговор, а за директно осъзнаване.

Ако си задавате този въпрос, заповядайте да го изследваме заедно.

3 мнения за “Майндфулнес”

Вашият коментар