Цигун

Цигун е система от различни форми на китайски упражнения за трениране на жизнената енергия “Ци” и волята “И”. В отпуснато и медитативно състояние с волята “И” се предизвиква циркулация на “Ци”, което прочиства меридианите и колатералите, насища вътрешните органи с жизнена енергия, възстановява равновесието между Ин и Ян, подобрява функциите на организма, постига оздравяване от различни болести. С помощта на Цигун се осъществява самоконтрол и самонаблюдение на жизнените функции, което подобрява здравето и дълголетието.

Цигун, наред с йога и тайдзицюан, съчетава в себе си множество методики за отпускане и релаксация. Цигун индуцира такива състояния на отпускане като: физическо отпускане, оттегляне, жизненост и осъзнатост, радост, любов, ментално (умствено) отпускане и тишина. Основно се практикува заради ефектите си върху здравето, силата, виталността, духовното развитие.

Съществуват различни Цигун форми с различни ефекти, но във всички са вложени принципите на природата и китайската медицина.

Една от популярните Цигун форми е Бадауадзин (Осем къса коприна):

В това видео е представен Даян Цигун (Дивата гъска):

Вашият коментар