Пясъчна мандала

Какво е мандала?

Пясъчната мандала е древна форма на символно изкуство, произтичаща от Индия и пренесена в Тибетския Будизъм през Средновековието. Като универсален символ, мандалата се среща също и при индианците в Северна Америка, аборигените в Австралия, келтите в Европа и други.

“Мандала” от санскрит означава космограма или “свят в хармония”.

Сътворяването на мандала започва с изобразяването на космограма, т.е. на двуизмерни концентрични фигури, които изразяват космогонията – устройството и законите, по които функционира вселената.

След това космограмата се запълва с цветен пясък и така се образува триизмерната форма на мандалата.

Накрая мандалата се унищожава, за да ни напомни за преходността на нещата.

3-те значения на мандалата

„Мандалата … е символ на нашата представа. За създаването на мандала първо се медитира над празнотата. След това умът се абсорбира в истинската природа на нещата, след което се трансформира във физическия свят. Това е мандала. … картината е визуализация не на външния свят, а на вътрешния.“ Далай Лама

Като цяло всички мандали имат външно, вътрешно и скрито значение. Външното ниво отразява света в божествената му форма. Вътрешното ниво отразява диаграмата, по която човешкия ум се трансформира в просветлен. Скритото ниво показва изначалния природен баланс на енергиите в тялото и чистотата на ума. Счита се, че сътворяването на пясъчна мандала провокира пречистване и изцеление на всяко от трите нива.

К.Г. Юнг за символиката на мандалата

Карл Г. Юнг, използва мандалите в психотерапевтичната си практика, за да диагностицира емоционални разстройства на пациентите си и да преведе личността към индивидуация, т.е. самоопознаване, разширяване на Аза, хармонизиране и взаимно балансиране на всички личностни структури. За него мандалата е израз на тоталността и целостта на Аза. Сакрална геометрия, в която човек се разпознава и намира мястото си в космосa. Мандалата може да помогне на всеки да чуе вътрешния си глас и да преоткрие себе си. “Стана ми пределно ясно, че мандалата е центърa. Изразява всички пътища. Път е към центъра, към индивидуация.” (C.G.Jung, Memories, Dreams, Reflections, 1963).

Мандали сътворени от пациенти на Юнг:

Северноамерикански мандали:

Келтски мандали:

Мандали от Австралия:

Класически пясъчни мандали в Будизма:

Янтри:

Пясъчни мандали сътворени в студио Otpuskane.com:

пясъчни мандали

Разгледайте всички мандали сътворени в София, Пловдив, Казанлък, Варна, Бургас и др. във фейсбук страницата на Otpuskane.com.

Светеща в тъмното мандала – един малък експеримент от 2014 г. в студио Otpuskane.com:

В това видео всеки може да се наслади на уникалното творчество на Михаил Садовников. Докато върти грънчарското колело създава и унищожава в движение красиви мандали от глина.

Още за пясъчната мандала вижте в интервютата по bTV, tv7 и Bulgaria ON AIR: