Физиология на отпускането

Покоят – нашата изначална природа

Какво ни кара да се отпускаме? Какво стои зад отпускането?

Да се опитаме да отговорим на тези въпроси е все едно да се опитаме да обясним какво е любовта. Ясно е, обаче, че в природата цари законът за хармонията, баланса и покоя. Всяко нещо в природата има тенденцията да се завръща към равновесие, иначе би се унищожило. Така реакцията към отпускане, заедно с реакцията на напрягане участват в това динамично равновесие подобно на ин и ян от едноименния символ.

Отпускане и нервна система:

Вегетативната (автономна) нервна система (ВНС) участва в регулирането на хомеостазата на организма. Анатомично и функционално е свързана с жлезите с вътрешна секреция, ръководи се от ретикуларната формация, лимбичната система и хипоталамичната област (т.нар. вегетативен мозък).

Функционално се разделя на симпатикова и парасимпатикова ВНС, които са в постоянно динамично равновесие. Румънският професор и физиолог Даниел Даниелополу (Daniel Danielopolu) ги сравнява с везни или юздите на кон: преобладаване на тонуса на едната е за сметка на “отпускането на другата”. Това динамично равновесие е необходимо за поддържането на хомеостазата на няколко нива: органи, системи, организъм.

Симпатиковата ВНС отговаря за реакциите на напрягане, а парасимпатиковата ВНС за отпускане.

Отпускане и мозък:

Електроенцефалографията (ЕЕГ) измерва електрическата активност на мозъка. При различни състояния мозъкът работи на различни вълни:

Бета (Beta) вълните са характерни за будното състояние, когато извършваме ежедневни дейности. Проявяват се при напрягане, стрес, ангажирано, трескаво или тревожно мислене, при активна концентрация, решаване на проблеми, вземане на решения, преработване на информация. Честотата на Бета вълната варира между 13 до 30 и повече повторения в секунда.

Алфа (Alpha) вълните се проявяват в будно, но отпуснато състояние. Когато си затворим очите и релаксираме в леглото или креслото навлизаме в тези вълни. Много характерни са за състоянията на медитация и на дълбоко дишане със затворени очи. Честотата на Алфа вълната е в диапазона 8 до 13 повторения в секунда.

Тета (Theta) вълните са особено изразени при малките деца. Характерни са за полубудно състояние и лек сън (дрямка). Наблюдават се при дълбока медитация, бленуване и фантазиране, молитва, креативност, интуиция, REM фаза на съня. Наричат ги още “хранилище” за спомени, емоции, усещания. Честотата на Тета вълната е от 4 до 8 повторения в секунда.

Делта (Delta) вълните се наблюдават при дълбок сън и трансцендентална медитация. Свързвани са с несъзнавани и трансови състояния. Изключително необходими за нормалното функциониране на организма. Честотата на Делта вълната е в диапазона 0.5 до 4 повторения в секунда.

Отпускане и тяло:

При отпускане метаболизмът се забавя. Дишането и сърдечната дейност се регулират в нормалните си нива. Намалява нуждата от кислород в тъканите. Спадат нивата на млечна киселина в кръвта, което помага на мускулите да се възстановят и отпочинат. Нивата на млечна киселина спадат до 3 пъти по-бързо при медитативно отпускане, отколкото при обикновена почивка. Намалява кръвното налягане. При продължително отпускане мозъкът отделя хормона серотонин, който се свързва с усещането за щастие, блаженство, дълбока релаксация.