8 съвета за отпуснат ден в офиса

За някои работния ден започва още с отварянето на очите. Какво имам да правя днес? Какво ме очаква? С кого трябва да се срещам? Какво да облека? … СТОП! Огледай се – още си в леглото.

1. Сутрешно успокояване на ума

Медитирай сутрин след ставане за 5-15 минути. Сутрешната медитация ще направи плавен прехода от сън в будно състояние, ще неутрализира стреса от бързо нахлуващите десетки мисли. Събуди и тялото – разтягане, гимнастика, йога, фитнес и каквото ти е на сърце. Накрая душ за освежаване.

2. Разходка до офиса

Коли, движение, шум. Всеки бърза за някъде. Не бъди като всеки! Вместо да се насилваш да стигнеш бързо до офиса, разходи се до там. Каква е разликата? При разходката се наслаждаваш на самия път. Времето сякаш спира, тялото се релаксира, умът се успокоява.

3. Внимание към позата

Преди да започнеш работа – настани се удобно на стола. Направи така, че тялото да се чувства максимално комфортно. Дори и да не успееш от първия път – спокойно – имаш 8 часа време за корекции. През целия ден наблюдавай отпуснато ли е тялото. Мили дами забравете за кръстосаните крака! Кръстосването на краката извърта тазобедрените стави, което усуква кръста, което изкривява гръбнака, което напряга мускулите, които притискат нервите. Оттук дискомфорт и болки в кръст, гръб, рамене. Най-добрата поза на офис стола е прав гръбнак с успоредни стъпалата на земята.

4. Внимание към дишането

Дишай с отпуснат корем, бавно, равномерно, спокойно. Стане ли дишането плитко, насечено, горе в гърдите – нека светва лампичката, че влизаш в състояние на стрес. Винаги вниманието да е насочено към дишането! Дишането е най-прекият път към успокояване на нервната система.

5. Внимание към очите

Компютри, пиксели, светлина, образи, цветове … На всеки час прави следното просто упражнение – фокусирай погледа на около 50 см пред лицето, завърти само очите наляво, после надясно (така 3 пъти), сега нагоре, после надолу (пак 3 пъти), накрая кръгови движения в посока на чосовниковата стрелка и обратно (3 пъти). Към това упражнение добави фокусиране на близко и далеч, отново последователно (3 пъти). Тези движения не само ще масажират вътрешно мускулите на очите ти, но и ще балансират активността в мозъчните хемисфери, чрез т.нар билатерална (двустранна) стимулация.

6. Разходка из офиса

Използвай всяко време да се движиш и разхождаш в офиса – за вода, кафе, до тоалетна, за документи, срещи, обяд и т.н. Движението е здраве! Ако все пак е трудно да се намери време за движение, разтегни се от стола. А когато отидеш в тоалетната направи между 5 и 10 повдигания на пръсти, за да се стимулира кръвообращението в краката. В този случай, дами, свалете си токчетата, постелете си и тогава направете повдиганията.

7. За свършената работа …

… подари си усмивка:) Не чакай някой да те похвали за свършената работа. Потупай се по рамото и знай, че днес си дал всичко от себе си. Почувствай удоволствието от работата. То се проявява съвсем естествено и непринудено, не когато го правиш заради фирмата, началниците, колегите или клиентите, а заради себе си, заради самата работа.

8. На тръгване

Shut down на компютъра. Shut down на всички офисни дейности. Не си носи работата вкъщи, за да няма „Вкъщи отвръщат на удара”. Нерешените задачи остави. Отпусни – било като се разходиш след работа, като се срещнеш с приятели или просто му полегнеш за половин час. Точно в момента на релаксация решението изскача, озарява те съвсем спонтанно. Това психолозите наричат инсайт.

8 твърде малко на брой, но важни съвета за ефективно отпускане на работното място. Спектърът е широк, дейностите разнообразни, професиите различни, но нервната система е една.

И тя има нужда от отпускане!

Автор: Калин Георгиев

Вашият коментар